9 Kasım Dünya Özgürlük Günü

Dünya Özgürlük Günü
Dünya Özgürlük Günü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın birçok yerinde özgürlük, doğal kabul edilen bir şeydir. İstediğimiz dini seçme ya da seçmeme özgürlüğü, fikirleri ifade etme özgürlüğü, seyahat etme özgürlüğü… Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Ne yazık ki, dünyada bu özgürlüklerin mevcut olmadığı, ülke yöneticilerinin onları hapse attırmasından korkulduğu için doyumsuz bir hayat yaşamaya mahkûm edilmiş insanların bulunduğu pek çok yer var. Dünya Özgürlük Günü özgürlüğün kıymetini hatırlamak için özel bir gün.

Fikrinizi söylemekten korkmanın ne demek olduğunu bilmiyorsanız, özgürlüğün bir öncelik ve temel bir insan hakkı olduğu bir yerde yaşadığınız için kendinizi çok şanslı sayabilirsiniz. Ve tüm güzel şeyler gibi, özgürlük de kutlanmalıdır.

Birçok insan için özgürlüğün olmadığı bir dünya düşünmek korkunçtur. Çünkü onlar tüm yaşamları boyunca özgürlüğü deneyimlemiştir. Ancak, bazı insanlar için durum böyle değil. Bu yüzden bunu anlamamız ve değişiklik yapmanın yollarını aramamız gerekmektedir.

Dünya Özgürlük Günü
Dünya Özgürlük Günü

Dünya Özgürlük Gününün Tarihi

Dünya Özgürlük Günü, Berlin Duvarı’nın yıkılışının anısına oluşturulmuştur. 9 Kasım tarihi, duvarın kendisiyle ilgili değil, daha çok neyi sembolize ettiğiyle ilgilidir.

İkinci Dünya Savaşı sonunda Almanya ikiye bölündü. Batı Almanya ve Doğu Almanya vardı. Sovyetler Birliği Doğu Almanya’yı kontrol ediyordu. Batı Almanya ise Fransız, İngiliz ve Amerikan işgal bölgeleri durumundaydı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Doğu Almanya kendi başına bir ülke ilan edildi.

Tamamen farklı liderlik tarzlarını düşündüğünüzde, Batı ve Doğu Almanya arasındaki yaşam koşulları oldukça farklıydı. Ekonomik koşullar, kapitalist olduğu Batı Almanya’da gelişti. Ancak komünist Doğu Almanya’da tam tersi oldu. Pek çok Alman, komünist liderliğin getirdiği zorlu koşullardan kurtulmak için Batı Almanya’ya sığındı.

1949 ve 1961 yılları arasında 3 milyona yakın insan Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya geçiş yaptı. Sonuç olarak, Sovyetler Birliği bunu önlemek istedi. Batı Almanya’yı uyarmak ve geçişleri durdurmak için nükleer silah kullanmakla tehdit ettiler.

1961’de askerler tarafından dikenli teller ve beton direkler dikilerek Batı ve Doğu Berlin arasında fiziksel bir bariyer oluşturuldu. Bu, bir gecede oldu. Berlin’deki insanlar sabah uyandıklarında, aileleri ya da işleri olsa bile şehrin diğer tarafına gidemeyeceklerini fark ettiler.

46 km’lik duvarda kimsenin geçemeyeceğinden emin olmak için mayın tarlaları, gözetleme kuleleri, elektrikli çitler gibi özelliklerle donatılmıştı. Berlin Duvarı’nı geçmeye çalışırken en az 138 kişi öldü. 5.000’den fazla insan Duvar’ın altından ve üstünden başarıyla kaçtı.

Doğu Almanya’dan gelen seyahat kısıtlamaları 1989’da yeni bir lider göreve başladığında büyük ölçüde düşürüldü. İnsanların tekrar Doğu Berlin’den Batı Berlin’e geçmelerine izin verildi. Bu, 1989’da sınırların kapatılmadığını anlayınca binlerce kişinin duvara inmesiyle sonuçlandı. Duvarı kırmak için çekiç ve keski kullanmaya başladılar ve duvar parça parça yıkıldı.

Bir yıl sonra, 1990’da Almanya, ülkenin Batı ve Doğu taraflarının yeniden birleşmesi ile yeniden tek bir devlet haline geldi. Almanya’da sorun çözülmüş gibi görünse de bu, özgürlüğün tehdit edilmediği anlamına gelmez. Dünyanın her yerinde, para sektörlerini manipüle etmeye, şiddeti tehdit etmeye veya farklı alanların kontrolünü ele geçirmek için diğer güç biçimlerini kullanmaya teşebbüs eden kimseler var. Bu nedenle Dünya Özgürlük Günü çok önemlidir. Dünyada hala meydana gelen farklı sorunlar hakkında farkındalık yaratmalı ve buna en çok ihtiyacı olan insanlar için mücadele etmeliyiz.

Dünya Özgürlük Günü
Dünya Özgürlük Günü

Dünya Özgürlük Günü neden önemlidir?

Ne yazık ki, özgürlük bugün hala tehdit altındadır. Bazı kimseler, şiddeti teşvik ederek ve ekonomik sektörleri manipüle ederek, tüm uluslar üzerinde güç ve kontrol elde etmek istiyor. Dünya Özgürlük Günü, herkes için özgürlük sağlama ihtiyacını kabul ediyor ve bunun için yapılması gerekenleri ortaya koyuyor.

Tarih hepimiz için bir ders ve hatırlatma görevi görür. Soğuk Savaş ve Berlin Duvarı’nın oluşumu hakkında bilgi edinerek, özgürlüğün önündeki bu tür engellerin bir daha tekrarlanmasını önlemek için gerekli politikaları ve reformları daha bilinçli şekilde oluşturabiliriz.

Özgürlük temel bir haktır ve herkes bunu hak eder. Dünya Özgürlük Günü özellikle tarihteki bir olayı temsil etse de, özgürlüğün ve haklarınızın gerçek anlamını bilmek önemlidir. Hukuk sistemi içerisinde pek çok kişi özgürlük ve haklarının farkında değildir. Bu nedenle insan hakları ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmalı ve haklarımızı savunmak için birbirimize destek olmalıyız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
9 Kasım Dünya Özgürlük Günü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Önemli Tarihler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!