2 Aralık Köleliğin Yasaklanması Günü

Köleliğin Yasaklanması Günü
Köleliğin Yasaklanması Günü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köleliğin Yasaklanması Günü her yıl 2 Aralık’ta gerçekleşir. Hükümetlerden, örgütlerden ve bireylerden, bu günü, dünyada hâlâ modern biçimiyle var olan köleliğin vahşetini kınamak için bir fırsat olarak değerlendirmeleri rica olunur.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre modern köleliğe maruz kalan insanların sayısı 40 milyondan fazla. Modern kölelik zorla çalıştırılma, zorla evlendirme ve insan ticareti ve çocuk işçiliği gibi uygulamaları kapsayan bir terimdir.

Köleliğin Yasaklanmasının Tarihi

Köleliğin Yasaklanması Günü, insan ticareti, cinsel sömürü, çocuk işçiliği, zorla evlendirme ve çocukların silahlı çatışmalara zorla dâhil edilmesi gibi modern kölelik biçimlerinin ortadan kaldırılmasına odaklanıyor.

Köleliği ilk kaldıran ülke Britanya, 1833’te imparatorluğunun tamamında köleliği kaldırdı; Fransa ve ABD sırasıyla 1848 ve 1865’te izledi.

Gün, İnsan Ticaretine ilişkin BM Sözleşmesi’nin, üye devletler tarafından 2 Aralık 1949’da kabul edildiği tarih olan 2 Aralık’ta kutlanıyor. Bugün dünyada hala var olan modern köleliğin tüm biçimlerini azarlamak için özel olarak ayrılmış bir gün olarak dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, kuruluşlar ve insanlar tarafından kutlanmaktadır.

Köleliğin Yasaklanması Gününün odağı, insan ticareti, cinsel sömürü, çocuk işçiliği, zorla evlendirme ve çocukların silahlı çatışmalara gönderilerek savaştırılması gibi kölelik biçimlerinin ortadan kaldırılmasıdır.

Köleliğin Yasaklanması Günü
Köleliğin Yasaklanması Günü

Modern Köleliğin Ana Biçimleri

Kölelik, tarih boyunca farklı şekillerde evrilmiş ve kendini göstermiştir. Bugün köleliğin bazı geleneksel biçimleri eski biçimlerinde varlığını sürdürürken, diğerleri yeni biçimlere dönüşmüştür. BM insan hakları organları, geleneksel inanç ve geleneklere gömülü eski kölelik biçimlerinin devam ettiğini belgeledi. Bu kölelik biçimleri, düşük kast, kabile azınlıkları ve yerli halklar gibi toplumlardaki en savunmasız gruplara karşı uzun süredir devam eden ayrımcılığın sonucudur.

Zorla çalıştırma

Borç karşılığı çalıştırma ve borçla çalıştırma gibi geleneksel zorla çalıştırma biçimlerinin yanı sıra, artık dünya ekonomisinde her türden ekonomik sömürü için insan ticaretine maruz kalmış göçmen işçiler gibi daha çağdaş zorla çalıştırma biçimleri vardır: ev köleliğinde çalışma, inşaat sektörü, gıda ve hazır giyim sektörü, tarım sektörü ve fuhuşa zorlama.

Çocuk işçiliği

Dünyada her on çocuktan biri çalışıyor. Bugün meydana gelen çocuk işçiliğinin büyük bir kısmı ekonomik sömürü içindir. Bu, çocuğun ekonomik sömürüden ve tehlikeli olabilecek, çocuğun eğitimini engelleyebilecek, ona zarar verebilecek herhangi bir işi yapmaktan korunma hakkını tanıyan Çocuk Haklarına dair sözleşmeye aykırıdır. Çocuğun sağlığı veya fiziksel, zihinsel, ruhsal, ahlaki veya sosyal gelişimi her şekilde korunmalıdır.

İnsan ticareti

İnsan Ticareti Başta Kadın ve Çocuk Ticaretinin Önlenmesi, Önlenmesi ve Cezalandırılması Protokolü’ne göre insan ticareti, kişilerin güç kullanma tehdidi veya diğer zorlama biçimleriyle temini, bir yerden bir yere taşınması, devredilmesi, barındırılması veya teslim alınması anlamına gelir. Sömürü,  cinsel sömürü biçimlerini, zorla çalıştırmayı veya hizmet ettirmeyi, köleliği veya köleliğe benzer uygulamaları, kulluğu veya organların alınmasını içerir. Sömürü amacıyla ticareti yapılan kişinin rızasının önemi yoktur ve eğer ticareti yapılan kişi çocuk ise, kuvvet kullanılmasa dahi bu suçtur.

Köleliğin Yasaklanması Günü
Köleliğin Yasaklanması Günü

Köleliğin Yasaklanması Gününde neler yapılabilir?

Köleliğin Yasaklanması Günü’nü gözlemlemenin ve anlamlı bir değişiklik getirmenin bir yolu, yalnızca bu malların etik olarak üretildiğini belirten ‘adil ticaret’ olarak etiketlenen malları satın almayı taahhüt etmektir. Malların üretiminde köle emeğinin kullanılmadığından emin olmak için satın aldığınız şirketleri ve tedarik zincirlerini kontrol edin. Ayrıca işletmeleri tedarik zincirlerinde zorla çalıştırma ve köleliğe son vermeye çağırabilirsiniz.

İş sahibi insanlar için günü desteklemenin, mallarınızı üretmeyi ve hizmetlerinizi etik bir şekilde sunmayı taahhüt etmekten daha iyi bir yolu yoktur. Ayrıca, daha fazla patronaj elde etmek için diğer girişimcileri ikna edebilir ve hatta mallarınızı etik emek yoluyla üretildiğini işaretleyebilirsiniz.

Köleliği ortadan kaldırmayı amaçlayan BM kararlarına destek gösterebilir veya sosyal yardım, eğitim, savunuculuk ve adaleti desteklemek için yerel koalisyonlara ve kölelik karşıtı hareketlere katılabilirsiniz.

Köleliğin Yasaklanması Günü neden önemlidir?

Uluslararası Köleliğin Yasaklanması Günü’nün amacı, yeterli sayıda insanın modern köleliğin belasından haberdar olmasını ve onu sona erdirmeye kararlı olmasını sağlamaktır. Gün bir değişiklik yapmak için bir fırsat sağlar. İnsanlara onun hakkında konuşarak ve onları sona erdirmeye ikna ederek, gün dünyamızda kalıcı bir etki yaratmanın bir yolu olarak hizmet eder.

Daha iyi ve adil bir gelecek için topluca çalışmak için şu anda kötü olduğumuz şeye bakmaktan daha iyi bir motivasyon olamaz. Köleliğin Yasaklanması Günü, kölelik alanındaki hatalarımızı ve onu aktif olarak destekleyen geleneksel inanç ve kurumları vurguladığı için, daha iyi bir şey talep etmemiz için bir motivasyon görevi görür.

Köleliğin Yasaklanması Günü, bizi bir tür modern köleliğe zorlananların hizmetine yeniden adamaya yardımcı oluyor. İnsanlığımızla daha fazla bağlantı kurmak için bir gün olarak hizmet ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2 Aralık Köleliğin Yasaklanması Günü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Önemli Tarihler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!