18 – 24 Mart Yaşlılar Haftası

Yaşlılar Haftası
Yaşlılar Haftası
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşlılar Haftası 05 Mart 1982 tarihinden beri 18-24 Mart tarihleri arasındaki haftada kutlanmaktadır. Büyüklerimize saygı ve kıymet bu kısa vakit dilimine sığdırılamaz elbet. Yaşlılar Haftası’nı kutlamaktaki maksat değerlerimizi canlandırmak, topluma, cemiyet olmanın esas ödevini hatırlatmaktır.

Ömrünü, gücünü, becerilerini cemiyet hizmetine adamış yaşlılarımızın değerli tecrübelerinden faydalanmak onlarla saygı ve sevgiye dayalı temaslar kurmak, bedeniyle ve ruhen gereksinim duydukları dönemde onların beraberinde olmak en mühim görevlerimizdendir.

İnsanların yaşlandıkları ve bakıma gereksinim duydukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insanlık onuruna layık bir şekilde bakım, lüzumlu sevgi ve saygı görme hakları vardır.  Bu hizmeti aile ve çocuklarından türlü nedenlerle alamıyorlarsa devletin bu hizmeti vermesi gerekmektedir.

Yaşlılık hayatın çok hoş bir dönemidir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı gerçekleştiren en kıymetli varlıklarımızdır.  Bu sebeple ihtiyarlık döneminde saygınlık görmeli, lüzumlu sevgi ve saygı gösterilmelidir.  Gençler ana ve babaları kendilerine gereksinim duymaya başladığı andan itibaren, onların beraberinde olmalıdır.

Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımızın, kimseye muhtaç olmadan huzurla yaşamalarını sağlamak hepimizin öncelikli görevleri arasındadır.  Unutmayalım ki bir gün hepimiz yaşlanacağız.

Yaşlılar Haftası
Yaşlılar Haftası

Yaşlılar Haftasının Tarihi

Yaşlanma bir hastalık değil, anne karnında başlayıp ölüme kadar devam eden natürel bir süreçtir. Günümüzde beklenilen hayat zamanı ve buna ikincil biçiminde de toplumda ihtiyar kişilerin oranı artmaktadır. Ülkemizde 2021 raporlarına göre 8 milyon 245 bin 124 ihtiyar (65 yaş ve üstünde birey) yaşamaktadır. Bu, toplumumuzun %9,7’sini temsil etmektedir. Bu oranın 2040 senesinde %16,3 ve 2080 senesinde %25,6 olması beklenmektedir.

Dünya üstünde de benzeri bir ihtiyarlama sürecinin olmasının bir neticesi olarak 1999 senesini Dünya Sağlık Örgütü ‘Uluslararası Yaşlılar Yılı’ duyuru etmiş ve bütün ülkelerin, sıhhat ve sosyal sistemlerinin bu demografik değişime hazır olacak şekilde düzenlenmesini önermiştir.

Ülkemizde de 2019 senesi ‘Yaşlılar Yılı’ duyuru edilmiş ve ihtiyar refahına ve yaşlılara yönelik politikalara hükmetmek hedefiyle ilk Yaşlılık Şûrası düzenlenmiştir. Ana temalar dahi ‘Aktif ihtiyarlamanın desteklenmesi’ ve ‘Yaşlı haklarının güçlendirilmesi’ olarak saptanmıştır.

Şanslıyız ki cemiyet olarak yaşlılara saygı göstermek ve özenle yakınlaşmak kültürel kodlarımızda durumu hazırda var. Yaşlılığı geçmişin muhasebesinin yapıldığı, deneyim ve birikimlerin yeni kuşaklara aktarıldığı bol bir devir olarak açıklıyoruz. Zira hayatın pek çok yönü, süratli bir şekilde öğrenilemeyecek kadar karışık ve inceliklidir. Burada ihtiyar büyüklerimizin bize aktardıkları bilgiler oldukça önemlidir.  Yaşlılarımızın yorgunluklarını hafifletmek, nefeslerine soluk katmak ve görüş açılarından faydalanmak gerekiyor.

Yaşlılar Haftası
Yaşlılar Haftası

Yaşlılar haftası nasıl kutlanır?

Büyüklerinize saygı göstermeniz gerektiği size muhtemelen daha önce defalarca söylenmiştir. Aslında bu, çoğu çocuğun hayatı boyunca duyduğu bir sözdür. Yaşlılar haftası, büyüklerinize saygı duymakla ilgilidir. Bizden daha uzun süredir bu dünyada olan insanları onurlandırmakla ilgili. Yaşlanmak kolay değil. Tüm hayatın boyunca bağımsızdın ve sonra bunun senden uzaklaştığını hissediyorsun. Başa çıkmak çok zor olabilir ve bu yüzden hepimiz büyükanne ve büyükbabalarımız ve genel olarak yaşlı insanlar için orada olduğumuzdan emin olmalıyız.

Sonuçta, yaşlılar dünyaya çok şey getiriyor. Tecrübelerini, bilgeliklerini ve bilgilerini bizlere aktarıyorlar. Yaşlı kişilerin ve ailemizin bizimle paylaşacakları bir ömür boyu sürecek inanılmaz deneyimleri ve hikâyeleri var. Yüzyıllar boyunca, dünyanın dört bir yanındaki kültürler, onlara bilgi ve bilgelik sağlamak için topluluklardaki yaşlı insanlara baktı. Zor zamanlarda veya tavsiyeye ve yönlendirmeye ihtiyacımız olduğunda, büyük bilgeliklerini bize aktarmaları için her zaman yaşlı insanlara güvenebiliriz.

Bununla birlikte, büyükanne ve büyükbabamız yüzlerindeki gülümsemeyi korumak için bize güvenmemizi sağlarken, inanılmaz derecede yalnız olan çok sayıda yaşlı olduğunu kabul etmek önemlidir. Bu nedenle, bu gün tüm yaşlılara yardım için bağışta bulunabilirsiniz.

Kendi başlarına yaşayan yaşlıları desteklemeye yardımcı olan kuruluşlar var ve onlarla çalışmak ve yaşlanan topluluğa yardım etmek için gönüllüleri kabul ediyorlar. Ayrıca yerel Yetişkin Bakım Evleri’ne uğrayarak arkadaşlarının ve ailelerinin önlerinden geçtiğini görmüş olabilecekleri ziyaret edebilirsiniz. Ailenizde hala hayatta olan büyükanne ve büyükbabalarınız veya başka yaşlılarınız varsa, uğrayarak ve onları ne kadar takdir ettiğinizi söyleyerek yaşlılar haftalarını kutlayın. Oturup anlatacakları hikâyeleri dinlemek size dünya ve kendiniz hakkında benzersiz bir bakış açısı kazandırabilir.

Bu aynı zamanda kıdemli aile üyelerinizden birine ulaşmanız için de mükemmel bir gün. Büyükanne ve büyükbaba, amca, teyze veya ebeveyn olsun, onları aramalı ve birlikte biraz zaman geçirmeyi ayarlamalısınız. Birlikte bir film izleyebilir veya ikindi çayının tadını çıkarabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
18 – 24 Mart Yaşlılar Haftası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Önemli Tarihler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!