12 Mart İstiklâl Marşının Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü

İstiklâl Marşının kabulü
İstiklâl Marşının kabulü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk devletinin bağımsızlığını simgeleyen İstiklâl Marşının kabulü 12 Mart tarihinde gerçekleşmiştir. İstiklâl marşı, “Millî Şair” olarak da bilinen Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Bugün okuduğumuz şekliyle bestesi Osman Zeki Üngör ve Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

İstiklal Marşının Tarihi

Toplamda 10 kıtadan meydana gelen İstiklâl Marşının kabulü müsabaka neticesi meydana çıkmıştır. Maarif Vekâleti, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin millî bir ruh içinde kazanılması imkânını sağlamak hedefiyle 1921’de bir marş yarışması düzenledi.

Maarif Vekâlet’inin düzenlediği yarışmaya 724 şair katılmıştır. Yarışmaya şiir gönderenler arasında Kâzım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi bilindik isimler de vardı.

Mehmet Akif’in “Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini” düşündüğü için ilk başta yarışmaya katılmak istememiştir. Devrin maarif vekili Hamdullah Suphi Bey’in Mehmet Akif Ersoy’a yarışmaya katılımı için hususi olarak bir mektup göndermiştir. Mehmet Akif, 5 Şubat 1921 tarihli çağrı mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara’daki Taceddin Dergâhındaki odasında, Türk ordusuna seslenme ettiği şiiri kaleme almış ve Bakanlığa teslim etmiştir.

Hamdul­lah Suphi Bey, Akif’in şiirinin evvela cephede asker arasında okunmasına karar verdi. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir burada askerler tarafından oldukça beğenildi. İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hâkimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayımlandı, on iki gün sonra Konya’da Öğüt gazetesinde yer aldı.

Marş yarışmasında İlk elemeleri geçen yedi şiir, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumunda tartışmaya açıldı. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif’in şiirini, Meclis kürsüsünde okudu. Ve Ersoy’un kaleme aldığı İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından devletin milli marşı olarak kabul edildi.

İstiklâl Marşının kabulü
İstiklâl Marşının kabulü

Mehmet Akif, kazandığı beş yüz liralık yarışma birinciliği ödülünü fakir bayan ve çocuklarına iş öğretmek ve askerlere kıyafet dikmek için kurulan Darülmesaiye bağışladı. Şair ayrıca, İstiklâl Marşı’nın Türk milletinin eseri olduğunu beyan etmiş ve İstiklâl Marşı’nın güftesini,  bütün şiirlerini topladığı Safahat adlı eserinin içine dâhil etmemiştir.

Ülke harp içinde olduğu için Akif’in şiirinin bestelenmesi iki yıl ertelendi, 1923’ün 12 Şubat’ında İstanbul Maarif Müdürlüğüne beste yarışması açma vazifesi verildi. Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 bestekâr katıldı. İzmir’de İsmail Zühtü Bey’in, Edirne’de Ahmet Yekta Bey’in, İstanbul’da Ali Rıfat Bey ve Zati Bey’in, Ankara’da ise Osman Zeki Bey’in besteleri okunuyordu.

1924 senesinde Ankara’da toplanan seçici heyet, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 senesine kadar çalındıysa dahi 1930’dahi değiştirilerek zamanın Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz kıta ve bir beşlikten meydana gelen marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır.

İstiklâl Marşımızın Kaç Kıtası Vardır?

Anadolu’da Milli Mücadele sırasında kaleme alınan İstiklal Marşı toplam 10 kıtadan meydana gelir. Özel günler ve törenlerde İstiklal Marşı’nın yalnızca ilk 2 kıtası okunur.

İstiklâl Marşı Ne zaman Kabul edildi?

İstiklal Marşımız TBMM tarafından 12 Mart 1921’de milli marş olarak kabul edilmiştir.

İstiklâl Marşı hangi zaferden sonra yazılmıştır?

İstiklal marşı, I. İnönü Savaşında kazanılan zafer sonrasında kaleme alınmıştır.

İstiklâl Marşının ilk bestecisi kimdir?

İstiklal marşının 1924’te kabul edilen ilk bestesinin sahibi Ali Rıfat Çağatay’dır.

İstiklâl Marşı kime ithaf edilmiştir?

Mehmet Akif Ersoy, bağımsızlığı anlattığı İstiklâl Marşını “Türk Ordusu”na ithaf etmiştir.

İstiklâl Marşının kabulü
İstiklâl Marşının kabulü

İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma gününde neler yapılabilir?

Bizlere bağımsızlığın önemini tekrar tekrar hatırlatan İstiklâl Marşımızın kabulünü ve onu yazan Mehmet Akif Ersoy’u anmak milli duygularımızı canlandırır. Bu nedenle kurtuluş mücadelesinin eseri olan İstiklal marşının kabulü her yıl kutlanmalıdır.

Bu günü onurlandırmak için okullarda veya derneklerde çeşitli etkinlikler düzenlenebilir. İstiklal marşını güzel okuma yarışmaları düzenlenebilir veya İstiklal marşının ortaya çıkışı ile ilgili bilgiler sunumlarla iletilebilir. Milli mücadele dönemini anlatan resim sergileri oluşturulabilir.

Sosyal medyada İstiklâl marşının kabulü ve ülkemiz için önemi hakkında bilgiler paylaşabilirsiniz. Marşımızın 10 kıtasını ezberlemeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca tabi ki İstiklâl marşımızı yeniden ve her zamankinden daha içten daha yüksek sesle okuyabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
12 Mart İstiklâl Marşının Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Önemli Tarihler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!