Dolunay Etkisi

Dolunay Etkisi
Dolunay Etkisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ay’ın Dünya üzerinde bir çekim kuvvetine sahip olduğunu artık hemen hemen hepimiz biliyoruz. Dolunay etkisi kavramı da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Uzmanlar okyanuslardaki gelgit olaylarının ana nedeninin Ay’ın etkisi olduğunu söylüyorlar. Ayrıca kuşlar göçlerini gerçekleştirirken de navigasyon olarak iş görüyor. Peki, bu etkilerin yanında ayın evreleri insanların duygu ve düşüncelerini de etkiliyor olabilir mi? Dolunay etkisi bizi değiştirir mi?

Tüm organizmalar hayatta kalmak için doğal biyolojik döngüler yaşar. Biyolojik döngüler sirkadiyen ritmimizi oluşturan 24 saatlik, menstrual (adet döngüsü) döngüyü içeren aylık veya yıllık döngüler şeklinde olabilir.

Bu biyolojik döngülerin tümü iç ve dış faktörlere bağlı olarak değişmektedir. İnsan vücudunun %55 ila %78’i sudan oluştuğu için, bizim de aydan, onun ışığından ve 27 günlük ay döngüsünden etkilenebileceğimizi düşünebiliriz.

Araştırmalar, birçok canlının biyolojik döngülerinden bazılarını ay döngüsüne uyacak şekilde uyarladığını gösterdi. Peki ya insanlar?

Dolunay Etkisi: Ayın evreleri ruh halini ve zihinsel sağlığı etkiler mi?

Dolunay etkisinin ruh halimizde değişimlere neden olabileceğine uzun zamandır inanılıyor. Çevresel faktörlerin bir kişinin ruh hali değişimlerinde rol oynayabileceği ve kaygı ve depresyonu tetikleyebileceği kesinlikle doğrudur, ancak ay döngüsünün ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı tam olarak nasıl etkilediği belirsizdir.

Daha fazla araştırma yapılması gerekiyor ancak bildiğimiz şey, ayın bipolar bozukluğu olan kişiler üzerinde daha fazla etkili olabileceği. 17 kişiden oluşan küçük bir çalışmada araştırmacılar, hastalarının depresyon ve mani durumları arasında hızla geçiş yaptığını ve bu hızlı değişimin rastgele değil, ay döngüsüyle senkronize olduğunu buldu. Buna neden olan kesin mekanizma bilinmemekle birlikte, ruh halindeki bu hızlı değişikliklerin günlük ritim ve uyku-uyanıklık döngüsündeki bozulmadan kaynaklandığına inanılıyor.

Ay uykumuzu etkiler mi?

Duygularımızı düzenleme yeteneğimiz, vücudumuzun belirli zamanlarda belirli hormonları salgılama ve baskılama yeteneğine bağlıdır. Bazı açılardan hormonları anahtarlar gibi düşünebilirsiniz; biri açıldığında diğerleri kapanabilir. Bazı hormonlar uyanık olduğumuz gün boyunca daha yüksekken, diğerleri uyuduğumuz akşam saatlerinde daha yüksektir.

Melatonin, vücudunuzu sakinleştirmek ve vücudunuzu uykuya hazırlamak için geceleri doğal olarak salgılanan hormonlardan biridir. Melatonin seviyeleri yükseldiğinde, ruh halimizi ve iştahımızı kontrol etmede rol oynayan “iyi hissetme” hormonu olan serotonin azalır. Yapay ışık ve örneğin dolunaydan gelen parlak ışık gibi şeyler ortaya çıktığında, bu uykuya dalma ve uykuda kalma yeteneğinizi etkileyebilir çünkü ışığın uyku-uyanıklık döngümüzü etkilediğini biliyoruz.

Tüm bunları düşündüğümüzde dolunay etkisinin vücudumuzda ne gibi değişimlere neden olabileceğini anlayabiliriz. Dolunay etkisi, çekim kuvveti ve başka diğer merak ettikleriniz için Reyhan İldaş’ın uzmanlığına danışabilirsiniz. Reyhan İldaş bir yaşam koçu ve thetahealing uzmanı olarak hizmet vermektedir. “Para Sende” adlı kitabın yazarıdır ve dağıttığı bilgilerle pek çok insanın hayatına dokunmuştur. Reyhan İldaş ile görüşebilmek için randevunuzu 0533 745 93 98 telefon numarasından ya da info@reyhanildas.com mail adresinden oluşturabilirsiniz.

Bilgi konulu yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dolunay Etkisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

izmir böcek ilaçlama

Giriş Yap

Önemli Tarihler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!