Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılının bahar aylarında Osmanlı Devletinin Avrupa’da ki en büyük şehirlerinden biri olan Selanik’te dünyaya geldi. Mustafa, dünyaya gelmeden önce kendinden büyük 4 kardeşi çeşitli hastalıklar nedeniyle ölmüştü. Yani ölüm dolu bir evde doğmuştu. Mustafa çocukluğunu kardeşi Makbule ile birlikte geçirdi. Mustafa’nın babası Ali Rıza Efendi, annesi ise Zübeyde Hanım’dı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğitim Hayatı

Mustafa, okul çağına ulaştığı zaman annesi ve babası farklı görüş ayrılıklarına sahip oldu. Nitekim babası oğlunun yeni eğitim sisteminde eğitim veren batılı tarzda bir okulda eğitim görmesini istiyordu. Ancak annesi dindar bir karaktere sahip olduğu için oğlunun da mahalle mektebine giderek ileride bir hoca olmasını istiyordu. Sonuç olarak Mustafa ilk başta annesinin istediği okula, 1 hafta sonrada babasının istediği okula gönderildi.

Mustafa’nın Şemsi Efendi mektebinde okula başlamasından bir süre sonra babası Ali Rıza Efendi vefat etti. Onun ölümü ailesini derinden sarsacaktı. Ali Rıza Efendi öldükten sonra, Zübeyde Hanım çocuklarıyla birlikte erkek kardeşinin yanına taşındı. Mustafa, burada dayısıyla birlikte hafif bir şekilde çiftçilik yaptı. Ancak daha sonra annesi tarafından eğitimsiz kalacağı korkusuyla tekrar Selanik’e gönderildi ve eğitimine devam etti.

Mustafa Kemal burada Selanik Mülkiye Rüştiyesini bitirdikten sonra Askeri Rüştiye’ye gitmek istedi. O zamanlar komşularının oğlunun Askeri Rüştiye’ye giderken giydiği kıyafetler onu çok etkilemişti. Bu sebepten annesinin izni olmadan Askeri Rüştiye sınavlarına girdi ve okula girmeye hak kazandı. Ortaokul eğitimini bitirdikten sonra Mustafa Kemal 1896 yılında Manastır Askeri İdadisinde eğitim görmeye başladı. Manastır’da eğitim aldığı sırada 1897 yılının 3 Şubat’ın da Osmanlı ile Yunanistan arasında bir savaş başladı. Mustafa Kemal savaşa katılmak için birkaç arkadaşıyla birlikte okuldan kaçsa da yaşları sebebiyle orduya alınmayıp geri gönderildiler. Manastır’da ki eğitimi bittikten sonra Harp Akademisine giden Mustafa Kemal, 1905 yılında eğitimini bitirdi.

Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk

I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı

Mustafa Kemal’in ilk görev yeri Şam’dır. Yarbay olarak Şam’a giden Mustafa Kemal burada yerli Arapların devlete duyduğu emniyetsizlik hakkında bilgi sahibi oldu. Mustafa Kemal, Şam’dan döndükten sonra arkadaşlarıyla birlikte Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu.

Mustafa Kemal arkadaşlarının tavsiyesiyle İttihat ve Terakki Cemiyetine üye oldu. Partide görev yaptığı sırada hükümeti eleştirmekteydi. Eleştirilerin nedeni ise Asker’in devlet yönetimine müdahale etmesiydi. Mustafa Kemal, ordunun siyasetten elini çekmesi gerektiğini düşünmekteydi. Bu düşünceleri onun parti içinde fazla sevilmemesine neden oldu.

1911 yılında Trablusgarp savaşına, 1912 ve 1913 yılında da Balkan savaşına katılan Mustafa Kemal, çeşitli ödüllere ve madalyalara layık görüldü. Ayrıca rütbesi yükseltildi. 1. Dünya savaşının başlamasıyla Çanakkale cephesinde, Kafkas cephesinde ve Filistin cephesinde görev alan Mustafa Kemal artık bir Paşaydı. Çanakkale cephesindeki başarılarından ötürü Anafartalar kahramanı unvanını alan ve Kafkas cephesindeki başarılarıyla vatan toprağını kurtaran Mustafa Kemal Paşa artık ülke çapında bilinen başarılı bir komutandı.

1.Dünya Savaşının bitmesiyle Türk Kurtuluş Savaşına öncülük eden ve Ankara Hükümetinin başına geçen Mustafa Kemal Atatürk halkın yardımı ve Kuvayı Milliye ile birlikte 4 yıllık savaş sonucunda dış güçleri ülkeden def etmeyi başardı. Kurtuluş savaşında ülke doğuda Ermeniler ile güneyde Fransızlar ve Ermeniler ile Batıda da Yunanlarla mücadele etti. Kurtuluş savaşının bilinen liderleri Kazım Karabekir, İsmet İnönü, Ali Fuat Paşa, Fevzi Çakmak, Fahrettin Altay ve Mustafa Kemal Paşa’dır. Savaş bittikten sonra 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilen ülkenin başına Mustafa Kemal Atatürk geldi. Başbakanlık koltuğuna ise İsmet İnönü getirildi.

Yeni bir devlet kurulduktan sonra ülke 15 yıl boyunca Atatürk tarafından yönetildi. Bu 15 yıllık süre boyunca Türk Ekonomisi yıllık ortalama %7,5 oranında büyüdü. Devlet ilk defa faiz oranlarını belirlemeye başladı ve yeni bankalar kuruldu. Atatürk inkılapları olarak bilinen yenilikler gerçekleştirildi. Saltanat, Hilafet, Tekke ve Zaviyeler kaldırıldı. Laiklik anayasaya girdi. Harf inkılabı gerçekleştirildi, kadınlara seçme ve seçilme hakkı veridi ve 1924 yılında yeni anayasa yürürlüğe girdi. O dönemlerde de bu duruma ayak uyduramayan bazı gruplar çeşitli isyanlara kalkıştılar. Şeyh Said isyanı, Ağrı ayaklanması ve Menemen vakası bastırıldı.

Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü 10 Kasım 1938 tarihinde gerçekleşti. Siroz hastalığına bağlı olarak 57 yaşında vefat eden ulu önder Atatürk’ün kabri Ankara’da bulunan Anıtkabir’dedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mustafa Kemal Atatürk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Önemli Tarihler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!